fbpx

Vi lager ny steinalder!

Utnyttelse og bruk av norsk naturstein har vært et aktuelt tema i flere medier den siste tiden. Skal man importere, eller skal man bruke kortreist stein? Har Norges bergindustri faktisk kapasitet til å dekke etterspørselen her i landet med kortreist naturstein?

I denne artikkelen fra Utemiljø blir denne problemstillingen belyst, blant annet av Torger Lingelem i Rocks of Norway. Dette med bakgrunn i Sigurd L. Boasson sin tidligere kommentar til at Oslo kommune bruker stein fra Kina til rehabiliteringen av Thorvald Meyers gate. Les saken under!

Norsk Bergindustri belyste nylig temaet ifb. med kortreist naturstein ved flere anledninger på Facebook, både ved arrangement på Miljødagen, samt innslagene fra NRK:

“Hvorfor brukes det ikke norsk stein i Oslos gater? NRK følger opp saken om Oslo kommunes bruk av kinesisk stein på Grünerløkka. I innslaget intervjues Thor-Anders Lundh Håkestad, daglig leder Lundhs AS og styreleder i Norsk Bergindustri”. 

https://tv.nrk.no/…/distrikts…/201911/DKOA99110619/avspiller

“I Norges miljøhovedstad belegges gatene med stein fra Kina. NRK Østlandssendingen har belyst saken og i tirsdagens sending blir Norsk Bergindustris generalsekretær Anita Helene Hall intervjuet.

Se innslaget her”: https://tv.nrk.no/…/distrikts…/201911/DKOA99110519/avspiller

Miljøgata i Porsgrunn

Flere interessante artikler har også dukket opp i lokalavisen Varden, hvor de blant annet referer til Miljøgata i Porsgrunn, som er en del av Bypakke Grenland. Dette skal bidra til et grønnere Porsgrunn sentrum, hvor målet er redusert CO2-utslipp. “CO2-bombe i miljøgata – har hentet over 500 tonn stein fra Kina”. http://polopoly.prod.agp.cloud.atex.com/preview/www/2.28505/2.28522/1.2749078

Klimatrappen v/Gaia Lista

Kun 5-10% av Larvikitten som tas ut er egnet for eksport. Rocks of Norway utnytter noe av disse ressursene som blir til overs og allerede er tatt ut av naturen. Med nye og helt unike produksjonsmetoder er vi også i stand til å konkurrere med importert stein særlig på blokker fra 40 cm høyde og oppover. Kortreist Norsk Naturstein er i tillegg 10 ganger så miljøvennlig som stein importert fra Asia og 3 ganger så miljøvennlig som betong og kan med rette kalles EKTE MILJØSTEIN.

Kortreist naturstein er sannsynligvis det mest miljøvennlige byggematerialet som finnes. Det er tilnærmet evigvarende, vedlikeholdsfritt og kan i mange sammenhenger benyttes flere ganger.

Produksjon av byggemateriale i naturstein krever forholdsmessig lite energi i forhold til betong. Transport av stein over halve kloden medfører betydelige Co2 utslipp.

For hver m3 norsk naturstein som benyttes i utemiljø regner vi ca 87 kg  CO2 utslipp.  For tilsvarende importert fra Kina eller India er utslippet ca. 900kg! Betong medfører ca 300kg CO2 utslipp pr m3. Du kan lese mer om Future Built Klimatrappen v/ Gaia Lista her.

Del gjerne på:

Send oss en melding: